5.5.2017

Ompelukoneen tikin säätöä

Ompelukoneen tikin säätö tapahtuu pääasiassa ylälangan kireyden, paininjalan puristuksen ja tikin pituuden ja leveyden säädöillä. Janome 415 tikin pituutta ja leveyttä säädetään alla olevista liukusäätimistä.


Perussäädöillä ylälangan kireys on yleensä välillä 3-5 (asteikko on normaalisti välillä 1-9, siten, että 1 - löysä, 9 - kireä), kireyttä joutuu jonkin verran vaihtelemaan ommeltavan tikin ja langan paksuuden mukaan. Ylälangaa säädetään lankauran vierestä olevasta rullasta.


Perussäädöillä paininjalan puristus on asennossa 2 (asteikko on yleensä 1-3) tai äärilaitojen puolessa välissä. Kovin ohuille kankaille puristusta joutuu usein löysäämään, jotta puristus ei venytä ommeltavaa kangasta ja taas kiristämään paksuille kankaille, jotta syöttäjä jaksaa siirtää kangasta tarpeeksi eteenpäin. Paininjalan puristusta säädetään joko alla näkyvästä säätimestä tai koneen päällä olevasta huomattavasti pienemmästä "nupikasta". Ainakin Elnan koneissa säätö voi olla myös piilossa tuon päätykotelon alla!


Kun näillä säädöillä tavallinen, joustamaton tikki näyttää molemmin puolin siistiltä, voidaan alkaa säätämään joustavia tikkejä.


Joustavat ompeleet valitaan kääntämällä tikin pituuden säätö ykkösen alapuolelle. Pyöritettävässä nupissa liike yleensä ensin tökkää ja pyörähtää uusiksi. Joustavan tikin säätö tapahtuu alueella joka on merkitty värillisellä palkilla. Kannattaa huomata, että tikki säätyy palkin alueella edestakaisin siirtämällä. Alla olevissa kuvissa näkee, miten tikki säätyy joustavan alueen eri kohdissa.


Oikeassa laidassa hunajakenno on liian harvaa ja syntyy ns linnanmuuria.


Vasemmassa laidassa tikki on tiheää.


Noin keskellä tikki näyttää jo todella hyvältä hunajakennolta.

Koska parhaimman näköinen hunajakenno tulee säätöalueen puolesta välistä, jätetään tikin pituuden säätö siihen. Seuraavaksi ylälangan kireydellä säädetään lopullinen tikin ulkonäkö. 


Yläpuolen kuvassa on säädetty ylälangan kireyttä. Vasemmassa laidassa ylälangan kireys on 2, keskellä 4 ja oikeassa laidassa 9. Silmämääräisellä arviolla oikean laidan tikki on parhaimman näköinen. Näin säätämällä ja tikin ulkonäköä arvioimalla haetaan sopiva säätö. Kun kankaalle on löytynyt hyvän näköinen tikki, saa kaikki joustavat ompeleet samoilla säädöillä. 


Tässä on ommeltu Janome 415 joustavat tikit F, G ja D samoilla säädöillä. Kannattaa muistaa, että samat arvot ei käy kaikkiin kankaisiin - ohut trikoo ja paksu college säädetään erikseen.


F-ommel on niin sanottu overlock- tai yliluo'itteluommel, joka korvaa puuttuvan saumurisauman. F-ommel ommellaan niin reunaan, että sivuhyppy tikkaa reunan yli. jolloin kankaan reuna huolittuu. Alla on kuva saumasta oikeinpäin käännettynä.


Viikonlopun aikana kirjoittelen tekstiä kaksoisneulan säädöistä, pysy kuulolla :)

Ompelun iloa!

1 kommentti:

Ommellaan frilla

Pitkä blogihiljaisuus ei tarkoita, että ohjeet oli siinä. Se tarkoittaa muun elämän totaalikiirettä. Mutta sitten aiheeseen: Tänään omm...