16.4.2018

Ommellaan frilla

Pitkä blogihiljaisuus ei tarkoita, että ohjeet oli siinä. Se tarkoittaa muun elämän totaalikiirettä. Mutta sitten aiheeseen:

Tänään ommellaan frilla. Yksinkertaisuuden vuoksi olen tehnyt tämän frillan hihattoman mekon kädentielle, mutta samoilla ohjeilla sen voi ommella myös helmaan, hihaan, keskelle miehustaa, oikeastaan mihin vain :)

Frillan teko aloitetaan mittaamalla paikka, johon frilla on tarkoitus kiinnittää. Mekon kädentie on tässä 32 senttiä pitkä.


Seuraavaksi piirretään ja leikataan itse frilla. Jotta valmiiseen frillaan tulisi riittävästi poimutusta ja näin volyymia, frillan on hyvä olla vähintään 1,5 kertaa pidempi, kuin aiemmin mitattu kiinnityskohdan pituus. Tässä hyvä pituus olisi siten 48 senttiä, mutta teen pienemmän frillan 40 sentin pituudella.


Kädentien frilla on kuvan mukainen puolikuu, siten, että kupera puoli on kiinnitysreuna. Keskelle kappaletta tulee korkeutta sen verran, kuin frillalle halutaan pituutta, tässä 5 senttiä. Tarkista, että frilla on symmetrinen.

Tässä vaiheessa frillan irtoreuna pitää huolitella. Huolittelun voi tehdä esimerkiksi rullapäärmeellä tai kääntämällä. Rullapäärmeellä frillasta tulee ilmava ja heiluva. Voit myös tehdä tukevamman kaksinkertaisen frillan, ompele kaksi frillakappaletta suoralta reunalta oikeat puolet yhteen ja käännä oikeinpäin. Silitä frilla suoraksi, jotta seuraava vaihe on helpompi. 

(Minä leikkasin tässä frillan taitteelta, joten frilla on kaksinkertainen ilman reunasaumaa. Kappale on siis kokonaisuudessaan soikion muotoinen. Näinkin onnistuu :) )


Nyt poimutetaan frillan kaareva reuna. Helpoiten poimutus onnistuu ompelukoneen säädöillä. Löysää ylälanka ihan löysälle, säätimen asento on silloin yleensä 9. Laita piston pituus viiteen tai niin pitkäksi kuin sen saa. Ompele mahdollisimman lähelle reunaa lanka ja kiristä se vetämällä sievästi ylälangan päistä. Kiristä niin paljon, että frillan pituus on sama kuin kiinnityskohdan pituus. Minulla tässä siis 32 senttiä. Tarkista, että poimut asettuu tasaisesti koko frillan pituudelle.


Kohdista ja neuloita frilla kädentielle oikeat puolet vastakkain, saumuroi kiinni. Voit käyttää myös ompelukonetta, muista tarvittaessa jousto-ommel! Valmis!


Lopuksi hienolla Paint-piirrustuksella muutamia ideoita ja vinkkejä frillan toteuttamiseen:

Tärkeintä frillassa on riittävä pituus. Kuten ylempää kuvassa näkee, ei pieni ylitys vielä juurikaan näy poimuina valmiissa vaatteessa. Tässä tapauksessa siis more is more :) Frilloja voi ommella moneen paikkaan ja frillan muoto vaikuttaa paljon ulkonäköön. Puolikuufrillassa frilla päättyy nätisti kapenemalla pois. Helmassa monesti suora frilla on käytännöllisempi, tällöin frillan päät ommellaan yhteen, eikä varsinaista frillan lopetuskohtaa tule ollenkaan.

Keskelle kappaletta tulevan frillan voi ommella kahdella tapaa. Helpompi tapa on leikata kaava halutusta kohtaa kokonaan halki ja leikata kappaleet saumavaroineen. Sitten frilla ommellaan kappaleiden väliin kokoamisvaiheessa. Toinen tapa on ommella frilla päälliompeleella ehjään kappaleeseen. Tällöin oikea ommel on joustava suora, tai joku muu hyvin kapea ommel. Näin frillan ommel ei juurikaa näy vaatteessa käytössä.

Rohkeasti kokeilemalla selviää, mikä on se itselle helppo ja oikea tapa. Kokeileminen siis kannattaa :)

Ompelun iloa!


2 kommenttia:

  1. Hei, blogisi otsikko on ompeluohjeita aloittelijalle. Miten saa langan pysymään neulan takana, ja miten aloitetaan ompeleminen, siis ihan oikeasti, otsikon mukaisesti aloittelijalle.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, tästä oli hyötyä ja iloa aloittelevalle vauvan vaatteiden tekijälle joka rrrakastaa frilloja!

    VastaaPoista

Ommellaan frilla

Pitkä blogihiljaisuus ei tarkoita, että ohjeet oli siinä. Se tarkoittaa muun elämän totaalikiirettä. Mutta sitten aiheeseen: Tänään omm...