Kun se the vaate löytyy, etsitään sen mallipiirros ja ohjenumero ensin lehden mallisivulta, jonka jälkeen käännellään ohje esiin. CW-arkin ohje näyttää tältä. Tutustu ensin kaavojen pienoiskuviin, kuvassa näkyvät pienet viivan pätkät, nuolet ja katkoviivat on tärkeä jäljentää kaavaan.
Myös keskietu ja -takamerkinnät kaavapuolikkaille merkitään kaavaan. Alla on muutamia yleisiä merkintöjä, joita näkyy paljon kaavoissa.
Langansuunta on merkitty jollakin tavalla jokaiseen kaavaan. Yleisimmin se on keskellä kaavaa näkyvänä nuolena tai suorassa reunassa merkintänä "langansuunta" tai "ls".
Myös hakkimerkkejä, eli kohdistusmerkkejä, näkyy varmasti jokaisessa kaavassa. Hakki kohdistetaan aina toiseen hakkiin tai saumaan. Varmasti yleisimpiä hakkeja on hihan pyöriöillä (kaarella) näkyvät merkit olkasauman ja etuosan kohdistamiseen.
Katkoviiva merkitsee taitetta. Katkoviivat hihan ja lahkeen suissa ja miehustakappaleiden helmoissa on varmasti helppo hahmottaa. Kun miehustakappaleen suora reuna on piirretty katkoviivalla, tarkoittaa se koko kappaleen leikkaamista taitteelta.
V-muotoinen kolo kaavassa tarkoittaa muotolaskosta. Sitä ei leikata auki, vaan kaava leikataan suoraksi ja v-muoto merkitään esimerkiksi merkkauskynällä tai nuppineuloilla. Ompeluvaiheessa laskos ommellaan kiinni nurjalta puolelta.
Hakkimerkkien välissä oleva aaltoviiva tarkoittaa poimutusta. Hakkien väliin ommellaan poimutuslanka, jolla väli kiristetään ohjeessa määritellyn mittaiseksi.
Nyt etsitään kaavat arkilta. Yleensä lehdissä on monta kaava-arkkia ja ohjeessa viitataan arkille "Kaavat A1-arkilla sinisellä"-tyyppisellä maininnalla. Pienoiskaavoissa näkyvät numerot kertovat kaavojen numeron arkilla. Ensin etsitään siis arkki, jonka nurkassa on merkintä A1 ja sieltä etsitään sinisiä viivoja ja numeroita. Esimerkiksi ylempänä näkyvä CW301 ohjesivulla malli A:n kaavat ovat arkilla kaavanumerot 1, 2, 3 ja 4, tässä arkkia ja väriä ei ole määritelty, koska arkkeja ja värejä on yksi.
Kun kaavat on löytynyt arkilta, mittaillaan vielä hieman ennen piirtämistä. Kaavat on piirretty yleisellä mittataulukolla, eivätkä ne aina vastaa ns kaupan kokoja. Mittaa joko ihmisestä tai sopivasta vaatteesta ainakin yläosissa rinnanympärys ja hihan pituus. Alaosissa vyötärönympärys ja lahkeen pituus. Vertaa näitä mittoja kaavan vastaaviin mittoihin. Huomaa, että esimerkiksi mitta kainalon alta on kaavassa 1/4 osa valmiin vaatteen mitasta. Jos siis rinnanympärys on 64 cm, kaavassa vastaava mitta on 16 cm.
Tällä kertaa piirrän paitakaava tytölle, jolle kaupasta ostetaan 134-koon vaatteita. Mittoja vertaamalla päädyin kuitenkin piirtämään kaavat koossa 128.
Kaavapaperina on hyvä käyttää hieman läpikuultavaa paperia. Minä käytän kangaskaupoissa myytävää kaavapaperia, mutta vaikka ihan tavallinen leivinpaperi ajaa saman asian.
Sitten vain piirtämään, muista tehdä kaikki pikkumerkinnätkin! Varmista vielä ennen kaavojen irti leikkaamista, että olet piirtänyt kaikki kaavan osat ja kaikki kaavamerkinnät. Tämä helpottaa sitten ompeluvaiheessa hommaa. (Ja minähän jätin kaavan 4 piirtämättä, koska tykkään tehdä kaula-aukon hieman erilailla, siitä sitten ensikerralla ;) )
Piirtelyn iloa, ensi kerralla sitten taas ommellaan!