26.4.2017

Ompeluohjeita aloittelijalle

Kyselin Facebookin Ompeluelämää-ryhmässä kannatusta blogille, jossa käytäisiin ompelun perusasioita läpi selkeästi ja ymmärrettävästi. Jo tunnissa julkaisuni oli saanut vajaa 200 reagointia ja kymmeniä kommentteja, joissa kerrottiin, kuinka tälläiselle olisi tilausta. Sain myös ehdotuksen perustaa Facebook-sivu, kuitenkin mm. Facebookin kömpelömmän hakumahdollisuuden takia päätin pysyä perinteisessä blogissa. Tässä siis tulee :)

Yritän kirjoittaa niin rautalankaohjeita, kuin suinkin. Näillä ohjeilla on ajatuksena, että jokainen onnistuu. Pyrin kirjoittelemaan vähintään pari kertaa kuussa, väliin ohjeita tulee ehkä enemmän, välillä vähemmän. Haluan pitää blogin yksinkertaisena ja havainnollistavana. En kirjoita ilman kuvia (paitsi nyt, mutta poikkeushan vahvistaa säännön ;) ) ja videoita voin värkätä mahdollisuuksien mukaan. Laitan myös linkkivinkkejä toisiin blogeihin ja YouTube-videoihin.

Minulla on jo muutama blogikirjoitus tuolla jemmassa aloitettuna, ensimmäiset vinkit pyrin pistämään ulos mahdollisimman pian. Mutta sitä ennen: Missä sinä kaipaat apua? Kerro se kommenttina ja klikkaa lukijaksi. Kirjoitellaan siitä, missä apua tarvitaan. Ehdotuksia saa vapaasti heitellä nyt ja tulevaisuudessa. Neuvoistahan ei ole hyötyä, jos ne eivät vastaa tarpeeseen.

--

Hieman haluan kertoa myös itsestäni.
Olen ompeluihminen, joka rakastui hommaan noin 11-vuotiaana. Yläasteella innostus kasvoi, onneksi oli innostavat neuvojatkin. Ammattikoulu aikana ompelu jäi, mutta uudelleen virittelin ompelua ihan harrastukseksi asti, kun kotona lasten kanssa ollessa oli aikaa. Myös minä olen ollut vasta-alkaja, mutta tekemällä oppien ja apua kysyen taidot ovat karttuneet. En ole ammattilainen, enkä pro, mutta perusasiat on handussa ja kokoajan oppi kasvaa..

Tiedän, kuinka paljon lannistaa, kun ei vain onnistu. Siksi haluan neuvoa aloittelijoita. Tiedän myös, kuinka lannistaa, jos annettuja neuvoja ei ymmärrä (Mikä ihmeen neulatanko? Mikä langankiristäjä?). Siksi pyrin neuvomaan mahdollisimman hyvin. Opitaan yhdessä :) Tervetuloa blogiin!

16 kommenttia:

  1. Jonkun verran osaan ommella, mutta nyt kun olen siirtynyt verhoista vaatteisiin, on yks ihmetyksen aihe ollut se, miten päin kaavapaperi kuuluisi olla �� Karhea vai sileä puoli kankaaseen päin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaavapaperilla ei sinällään taida olla merkitystä, mutta mie tykkään piirtää karheammalle puolelle, sillä laitan sileämmän puolen kankaaseen. Tämä on varmaan ihan makukysymys :)

      Poista
  2. Mulla kaatuu aina ompelu tappeluun koneiden kanssa. Tikissä on aina jotain vikaa (erityisesti saumurin). Enkä osaa korjata ongelmaa. Joka kerta ongelma on tietenkin vielä eri.... Sitten lannistun. Toinen on tietenkin saumurin langoitus: voi herrajumala, kun siihen löytyisi joku oikea niksisatanen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla onkin yks vaiheessa oleva kirjoitus koskien juurikin ompelukonetta ja sen säätöä :) Ompelukoneen säädöistä voin myöhemmin kirjoittaa enemmänkin. Saumurin langoitusta ja perussäätöäkin voin käsitellä kohtuullisen pian!

      Poista
  3. Tällaista olenkin kaivannut. Itse vastikään sain oman ompelukoneen, ja siitä se sitten lähti, vaikka mitään en olekkaan tehnyt kuin korjannut yhdet omat housut. Jää ehdottomasti omalle lukulistalleni. :) Ja neuvoja kaipaan ihan kaikessa. Se mitä olen ommellut,niin on peruskoulussa,ja siitä on aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa täältä sitten löytyisi vinkkejä :) Tämä on mukava harrastus, jossa koko ajan oppii uutta.

      Poista
  4. Pääntienhuolittelu ja siitä video 😄 hyviä ohjeita on esim. Mutturallan blogissa. Sielläkin useampieri tapa jolla tehdä, mutta kaikesta huolimatta ainut tapa jolla olen onnistunut on kun ompelen resorin kaksikertaisena kiinni pääntielle ja joustavan kanttinauhan väliin venyttämällä 🙈 haluaisin oppia myös sen kolminkertaisen kaitaleen huolittelun 😊 ja toki paljon muutakin, mutta tämä nyt tulee useimmiten vastaan 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeillaan, josko saataisiin videotakin aikaiseksi :)

      Poista
  5. Ihanaa, kiitos! Opettelin itse helmikuussa pujottamaan langat koneeseen, jonka vähän vahingossa ostin. Ompelukokemus oli siis täysin nolla ennen sitä. Nyt oon valtavan innoissani jokaisesta aikaansaannoksestani, mutta tajuan osaamiseni rajoitteet, joten kaikki oppi on tervetullutta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ompelu on palkitseva harrastus, joka kerta tulee hyvä mieli, kun saa valmista aikaiseksi. Jospa täältä saisit hyviä vinkkejä :)

      Poista
  6. Myös kankaista voisi olla joku teksti. Millainen kangas kannattaa mihinkin työhön valita ja mitä eroja niillä on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästäkin voin kirjoitella tässä, kun saadaan homma käyntiin :)

      Poista
  7. Pääntien huolittelujen ja olkapään istutuksen lisäksi kaipaisin vinkkejä minkälaisia tikkauksia missäkin saumassa pitäisi käyttää ja kuinka erityisesti joustavat ompeleet käyttäytyvät missäkin kohtaa työtä ☺
    Kiitos blogista jo nyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olkapään istutukseen mulla onkin hyvä ässä hihassa :) Ompelukoneen tikeistä mulla on tuossa jo kohtuullisen pitkä kirjoitus. Myös tikin hienosäädöstä on tarkoitus kirjoittaa, kunhan pääsen mekaaniselle koneelle ottamaan kuvia :)

      Poista
  8. Oo ihan mahtavaa että löysin tälläsen blogin. Olen vähä ku harjoittelija, osaan käyttää ompelukonetta ja ommella jotaki helppoa. Haluisin oppia tekee Topin.

    VastaaPoista
  9. Aloitin tän vanhan harrastukseni uudestaan mutta kauhukseni huomasin että lehtien ompeluohjeissa oli jälleen aloitettu painaa niitä hepreaksi. Ompelua koitan käyttää omaksi virkistykseksi kun lapseni omaishoitajana toimin.

    VastaaPoista

Ommellaan frilla

Pitkä blogihiljaisuus ei tarkoita, että ohjeet oli siinä. Se tarkoittaa muun elämän totaalikiirettä. Mutta sitten aiheeseen: Tänään omm...