27.4.2017

Ompelukoneen neulat

.. ja muutama sana saumurinneuloista.

Ompeluhommissa on iso merkitys kaikilla pienillä jipoilla. Sopivat neulat ja langat tekee ihmeitä jälkeen. Joskus epäonnisen ja sylttäävän tikin syy löytyy väärän tyyppisestä, rikkinäisestä tai tylsästä neulasta. Toisinaan eka pesun jälkeen neulan reiät on nimenomaan reikiä, tästäkin saa syyttää neuloja.

Miten siis valitaan sopiva neula?

Yleisin neulajärjestelmä on 130/705. Lähtökohtaisesti ompelukoneisiin ja useimpiin saumureihin käy neulat, joissa tällainen merkintä löytyy. Myös Singerin merkintä 2020 (SY2020) ja HAx1, 15x1 sekä Canu22:15 merkinnät viittaavat saman tyyppiseen neulaan. Enivei, neulaostoksilla kannattaa siis etsiä 130/705 merkittyjä neulapaketteja. Eri neulamerkkejä on Organ, Schmetz, Prym, Inspira. 

130/705 järjestelmän neuloissa on D:n mallinen kanta. Litteä puoli tulee neulassa taaksepäin, jolloin myös neulassa oleva lankaura asettuu oikein. (Siitä ei sitten oikeasti tarvitse tietääkään sen enempää.)

Neula valitaan ommeltava materiaalin koostumuksen ja paksuuden mukaan. Pääpointtina paksumpi kangas, paksumpi neula - ohuempi kangas, ohuempi neula. 

Neulapaketista löytyy numeroita. Numerot välillä 60-130 kertovat neulan paksuuden. Mitä suurempi numero, sitä paksumpi neula. Trikoo- ja collegeompelijoille sopiva koko on yleensä 75-90 välillä, trikoolle ohuempi, collegelle paksumpi. Vaihtoehtoinen kokomerkintä on välillä 8-21, jolloin 12 vastaa yleiskokoa 80.

Seuraavaksi katsotaan kirjaimia. Neulatyypit erotellaan kirjainkoodein seuraavasti
Universal = 130/705 H yleisneula perusompeluihin, yleensä kudotuille (siis joustamattomille) kankaille.
Jersey = 130/705 H-SUK pallokärkineula sopii löyhästi neulottuihin kankaisiin, kuten merinovillalle ja jaquard kudottulle puuvillaneulokselle
Strech/ Stretch = 130/705 H-S puolipallokärkineula sopii trikoon, joustocollegen, velourin ja froteen ompeluun. Tämä on se tavallisin neula joustavissa vaateompeluissa.
Jeans/ Demin = 130/705 H-J teräväkärkinen neula joka sopii paksuille ja tiheään kudottuihin kankaisiin, nimensä mukaisesti farkulle.
Leather = 130/705 H-LL nahan ja keinonahan ompeluun.
Mikrotex/ Microfibre = 130/705 H-M teräväkärkinen neula joka sopii ohuille ja tiiviisti kudotuille/neulotuille kankaille esimerkkinä ulkoilukankaat, pul, 100% puuvillatrikoot, colleget, froteet ja velourit (Nämä kuulemma toimii loistavasti mm. Marimekon puuvillatrikoille ja Noshin flameelle ;) )
HA x 1SP = saman neulajärjestelmän superstrech-neuloja, neulassa on erikoiskärki jonka pitäisi estää hyppytikit. Näitä käytetään paljon saumurissa.
EL x = saman neulajärjestelmän neuloja, jotka on tarkoitettu pääasiassa saumureihin ja peitetikkikoneisiin

Tässä kuvassa on neulavalikoima, jolla pääsee vaateompelussa liikkeelle. Kuvassa on Stretch-neuloja koossa 75 trikoolle ja koossa 90 collegelle (koko 80 on myös hyvä koko), Twin strech-kaksoisneula, eli  puolipallokärkinen neula joustavien kankaiden käänteiden tekemiseen sekä Universal-neuloja koossa 80 - perusneuloja peruskoossa.  Saumuriin kannattaa laittaa HA x 1SP neulat koossa 80.

Hyvä huomio neula-asioissa on neulan vaihto. Yksi neula kestää ajoa tylsymättä noin 10 tuntia. Jos siis ompelet paljon, kannattaa neulaa vaihtaa muulloinkin, kun neulan katketessa.

Ompelun iloa! :)

Loppuun linkkivinkki neula-aiheiseen blogiin: http://koneneulat.blogspot.fi/
Linkkivinkki neulaoppaaseen, jossa esitellään neulojen erilaisuutta myös kuvin: http://sewingcraft.com/wordpress/?page_id=612

2 kommenttia:

  1. Jos ompelukoneella tulee hyppytikkejä, onko vika yleisimmin liian ohuessa neulassa (vääntyy paksun kankaan läpi mennessään) vai tylsästä neulasta? Vai mahdollisesti molemmista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyppytikit voi johtua noista molemmista. Mutta hyppytikki voi johtua lisäksi väärän tyyppisestä neulasta ja myös langasta. Sitä en osaa sanoa, mikä on ns yleisin vika, itse yleensä vaihdan ensimmäiseksi neulan, kun/jos hyppytikkiä muodostuu. Neulan paksuuden ja neulatyypin valinta on just tikin takia tärkeää.

      Poista

Ommellaan frilla

Pitkä blogihiljaisuus ei tarkoita, että ohjeet oli siinä. Se tarkoittaa muun elämän totaalikiirettä. Mutta sitten aiheeseen: Tänään omm...