Saumurin langoittaminen tuntuu ensikertalaiselta monesti mahdottomalta tehtävältä. Se on kuitenkin helppoa, kun pitää mielessä muutaman perusjutun. Ohjeessa langoitetaan Juki MO-654de, mutta samoja vinkkejä voi käyttää myös muihin koneisiin :)
Saumuria langoittaessa on tärkeää, että kone on puhdas. Minä käytän saumurin puhdistamiseen paineilmaa ja kiristimien puhdistamiseen paksuhkoa puuvillalankaa. Paininjalan ollessa ylhäällä kiristinlevyt löysää, jolloin puuvillalangalla on helppo pyyhkiä kiristimien välit puhtaaksi.
Lankojen kanssa on hyvä vaihtaa yhtä aikaa neulat. Neulat kestää ajoa noin 10 tuntia, joten ne on hyvä vaihtaa muulloinkin, kun neulan katketessa. HAx1 SP-neulat on tarkoitettu saumurille, jotka käyttää 130/705-neulajärjestelmää. HAx meinaa, että neulan kärjessä on tekniikka, joka estää hyppytikkejä, SP meinaa strech-neulaa, joka on tarkoitettu joustavien kankaiden ompeluun.
Neulat lähtee irti pyöräyttämällä hieman pieniä ruuveja neulojen yläpuolella. Saumurin neulat kuuluukin olla hieman eritasossa - nämä on yleisimmät kysymykset koskien saumurin neulojen vaihtoa :)
Sitten langoitukseen:
Muutama tärkeä pointti: kiristimien löysäämiseksi paininjalka tosiaan on ylhäällä, langoitusjärjestyksellä on väliä.
Saumuriin pujotetaan aina ensin siepparilangat, eli kaksi oikean puoleista lankaa (järjestyksessä 2. oikean reunimmainen, reunimmainen), ja sitten neulalangat. Yleensä saumurin alaluukun alla on kuva lankojen pujotuksesta ja lankojen menoreitti on merkitty eri värein.
Siepparilankojen pujottaminen koetaan yleensä vaikeimmaksi, mutta siinäkin onnistuu, kun toimii maltilla. Tärkeintä on huomata, että pujotussuunta pysyy koko ajan loogisena - suoraan edellisestä seuraavaan -, eikä lanka kierrä sieppareiden ympäri. Alla kuva oiken pujotetusta yläsiepparista.
Laske neulat ala-asentoon pyöräyttämällä käsipyörää eteenpäin. Käsipyörän kääntämissuunnalla on väliä! Väärään suuntaan pyörittäessä ala- ja yläsiepparilangat risteää ja katkeaa heti käytössä.
Seuraavaksi pujotetaan alasieppari, joka vaatii eniten "kommervenkkejä". Lanka pujotetaan kiristimien jälkeen ohjaimiin, joka estää siepparilankoja sotkeentumasta toisiinsa. Sen jälkeen lanka pujotetaan alasieppariin. Tähän on olemassa myös langoitusavustin, mutta minä teen homman sormin ja pinseteillä. (Joissakin koneissa alasiepparin langoitusavustin on myös kiinteä.)
Avaa vasemman puolen kotelo ja vedä lanka kokonaan koneen vasemmalle puolelle.
Vasemmassa reunassa on pieni väkänen, johon lanka pujotetaan (yllä) ja vedetään sen jälkeen takaisin oikealle puolelle (alla). Huomaa, että lanka kannattaa pitää koko ajan kireällä, ettei se tipu vasemman reunan väkäsestä. Nosta neulat yläasentoon kääntämällä käsipyörää taaksepäin(!) ja pujota lanka alasiepparin päähän. Vedä molemmat siepparilangat paininjalan alle.
Neulalangat pujotetaan merkittyjä reittejä pitkin neuloihin (yllä) ja vedetään lopuksi paininjalan alle. Huomaa, että siepparilangat jää alimmaiseksi ja neulalangat ylemmäksi (alla).
Nyt on saumurissa langat paikoillaan ja saumurointi voi alkaa. Seuraavassa tekstissä jatkan tikin säätöä.
Ompelun iloa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti