12.6.2017

Rullapäärmeen ohje saumurille

Tällä kertaa tehdään rullapäärmettä. Rullapäärme kääntää kankaan reunaa rullalle samalla, kun reunaan muodostuu siisti ommel. Rullapäärmeellä on helppo huolitella esimerkiksi leveät hameen helmat ja frillat, joita on yleensä vaikea kääntää.

Rullapäärmettä voi tehdä 3- ja 2-lankaisena. Tässä neuvon 3-lankaisen rullapäärmeen, joka on helpompi ja nopeampi säädettävä. Koneena on Juki MO-654de, mutta samat ohjeet pätevät myös muille saumureille.


Rullapäärme vaatii muutamia perussäätöjä: Vasen neulalanka poistetaan käytöstä, myös neula pitää poistaa koneesta rullapäärmätessä. Paikallaan oleva vasen neula jättää rullapäärmeen rumaksi ja löysäksi. Lisäksi luontipiikki pitää poistaa käytöstä vetämällä säätövipu ulospäin rullapäärmeasentoon (kuva alla).

Tikin pituus säädetään välille 1-1,5 ja diffi välille N-0,7 (kuva alla). Lisäksi leikkuuleveys säädetään 1-1,5. Leikkuuleveyden säädöstä minulla unohtui ottaa kuva, mutta Jukissa säätö löytyy vasemmasta alakotelosta. Langan kireydet oikeassa neulassa ja sieppareissa säädetään 3-5 väliin.

Oikein säädetty rullapäärme näyttää rullalta myös tyhjää ommellessa, jos saumurin hännästä ei muodostu "nyöriä", on säädöissä jotain pielessä (minulla vika löytyy silloin yleensä rullapäärmeen valitsinvivun asennosta).

Seuraavaksi kokeillaan kankaalle: Rullapäärme kääntää kankaan reunaa ja tikki päärmää oikein, mutta alasieppari on hieman löysällä (kuva alla), kiristin sen ohjetta tiukemmalle kuuteen ja sen jälkeen rullapäärme näyttää molemmilta puolilta siistiltä (toinen kuva alla). Sitten vain saumuroimaan hameen helmoja!

 


Rullapäärme tulee niin lähelle kankaan reunaa, että ainakin minulla meinasi kangas karata rullapäärmeen alta pois. Tämän saa estettyä, kun työntää päärmättävää reunaa koneen takana oikealle päin (kuva alla).


Ompelun iloa!

ps. Jätähän merkkiä käynnistäsi ja klikkaa lukijaksi :)






18 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta! Tämäkin peikko onnistuneesti selätetty :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että ohjeesta oli apua :) Just näiden peikkojen selätykseen näitä ohjeita kirjoittelen!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta! Kun kommenttia tulee myös ei niin tuoreisiin postauksiin, tietää, että ohjeista on oikeasti apua :)

      Poista
  3. Kiitos! Olipa hyvä ja selkeä ohje! Heti onnistuin.

    VastaaPoista
  4. Näillä ohjeilla onnistui, kiitos!

    VastaaPoista
  5. Kiitos ohjeesta, onnistuin!

    VastaaPoista
  6. Ostin juuri tuon saman koneen ja opettelen...Kiitos vinkeistä :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos ohjeesta 🙂 huomenna opettelen.

    VastaaPoista
  8. Huomenna pitää kokeilla 👍

    VastaaPoista
  9. Kiitos, uskalsin kokeilla 😃

    VastaaPoista

Ommellaan frilla

Pitkä blogihiljaisuus ei tarkoita, että ohjeet oli siinä. Se tarkoittaa muun elämän totaalikiirettä. Mutta sitten aiheeseen: Tänään omm...