12.6.2017

Yläosan vuorittaminen

Hihattoman yläosan vuorittaminen vaatii monesti ajatustyötä ja muutaman pieleen menneen yrityksen, ennen kuin homma onnistuu. Tässäpä ohjeet kuvallisena, jotta vuorittaminen onnistuisi kerralla. Ohje saattaa ensi lukemalla tuntua hieman kummalliselta, mutta kun aloittaa ja tekee ohjeen mukaisessa järjestyksessä niin homma onnistuu.

Vuori tehdään samalla kaavalla kuin päällinenkin, tässä pitkään mekkoon tehdään samasta kankaasta vyötärölle yltävä vuori. Aluksi ommellaan sivusaumat kiinni päällisestä ja vuorista.


Sen jälkeen vuori ja päällinen asetetaan päällekkäin oikeat puolet vastakkain. Homma tapahtuu helpoiten pujottamalla nurinpäin oleva vuori oikein päin olevan päällikankaan päälle (kuva alla). Tarkista myös, että etu- ja takakappaleet on vastakkain vuoressa ja päällisessä.


Ompele nyt vuori ja päällikangas yhteen etukappaleen pääntiestä, sen jälkeen takakappaleen pääntiestä ja viimeiseksi ompele kädentien kaaret koko matkalta.


Nyt pitäisi olla valmiina "putki", käännä mekko oikeinpäin. Pään- ja kädentiet näyttää nyt viimeistellyiltä, mutta olkasaumat on vielä auki.



Seuraava vaihe aiheuttaa useimmiten koko homman solmuun menemisen, mutta homma on oikeasti helppo. Käännä päällikangas nurja puoli ulospäin, tällöin vuori asettuu oikeapuoli ulospäin.

Työnnä käsi etukappaleen ja etukappaleen vuorin välistä olkasaumaan ja vedä takakappale etukappaleiden väliin.

Nyt vuori kääntyy nurinpäin päällisen eteen. Aseta taka- ja etukappaleiden olkasaumat kohdikkain. Tarkista, ettei kappaleet kierry.



Ompele olkasaumat päältä kiinni.



Käännä lopuksi vuori takaisin oikeinpäin (pujota takakappale takakappaleen puolelle).


 Käännä mekko oikeinpäin, valmis! Voit halutessasi vielä tikata pään- ja kädentiet, jolloin vuori ei käänny vahingossa näkyviin.


Ompelun iloa! :)



4 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta, tuli tarpeeseen! Hankalaksi kertomasi kohta oli mulle myös vaikea tajuta, mutta selviydyin kuitenkin varsin hyvin =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on hankala kohta, mutta yleensä kuvista seuraamalla ja samaan aikaan itse tekemällä homma aukeaa. Kiva, että ohjeesta oli apua :)

      Poista
  2. Hei! Miten pitäisi edetä kun mallissani on myös hihat joita ei ole vuoritettu? Miten ne pitäisi kiinnittää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, kun vastaamminen on kestänyt pitkään. Todennäköisesti ompeluksesi on jo valmiina. Mutta itse vastaukseen. Mie sanon suoraan, että pistit pahan. Noin periaattessahan hiha pitäis saada vuoren ja päällisen väliin, mutta sinne se on vaikea ommella, kun olkasauma on vielä auki. Ainoa mahdollisuus, minkä keksin, on, että pääntie ja olkasaumat ommellaan kiinni, ja hihasauma ommellaan viimeiseksi vuoren ja päällisen välistä kahdella kertaa. Tai siis, ensin ommellaan olkasaumasta etukautta kainaloon ja sieltä takakautta takaisin olalle.

      Poista

Ommellaan frilla

Pitkä blogihiljaisuus ei tarkoita, että ohjeet oli siinä. Se tarkoittaa muun elämän totaalikiirettä. Mutta sitten aiheeseen: Tänään omm...