24.5.2017

Saumurin säätäminen

Edellisellä kerralla langoitettiin saumuri, nyt säädetään. Ohjeessa koneena on taas Juki MO-654de. Saumurin tärkeimpiä säätöjä on kireyden säätö, joka tapahtuu edessä olevistä nupikoista (joissakin koneissa rullat), piston pituuden säätö ja diffin säätö (differentiaali syötön säätö), jotka tapahtuu saumurin oikeasta päädystä. (Nämä säädöt voi löytyä myös muualta, esim. vasemmasta etureunasta.)


Saumurin säätö on hyvä aloittaa säätöalueen keskeltä, tässä tapauksessa siis kiristimien säädöllä 4-4-4-4, piston pituus 2,5 ja diffi N.

Langoituksen jälkeen ensimmäinen tikki saattaa näyttää tältä: joku lanka irvistää. Vedä kaikki langat vielä uusiksi kiristimien väliin. Paininjalan ollessa alhaalla lanka selvästi napsahtaa kiristimen väliin. Alla olevassa esimerkissä vasen neulalanka ei ole kunnolla kiristimen välissä.


Uusinta testauksella sauma näyttää jo kohtuullisen hyvältä ja saumurointi onnistuu. On kuitenkin hyvä oppia säätämään kone ja ymmärtämään säädön merkitys saumuritikin jälkeen. Alla oleva kuva on saumurisauma perussäädöillä, kankaana on ohuehko joustocollege. Sauma poimuttaa selvästi kangasta ja siepparilangat ei tule tiiviisti kankaan reunaan (alla vasemalla).


Kiristin vielä alasiepparia, eli reunimmaista lankaa, neljästä viiteen ja tein uuden testin (yllä oikealla). Kiristimien säädöllä 4-4-4-5 kireydet näyttävät hyviltä. Seuraavaksi tutustutaan piston pituuden ja diffin vaikutukseen.


Tässä on saumuroitua kolmella eri piston pituudella, Pisimmällä piston pituudella (ylin) sauma näyttää siisteimmältä, mutta pitkä tikki on herkkä katkeamaan käytössä. Lyhyellä piston pituudella (alin) sauma alkaa aaltoilemaan. Valitaan siis jatkoon keskimmäinen piston pituus.



Tässä on säädetty diffiä. Alin on diffin säädöllä 0,7, keskimmäinen N, eli 1 ja ylin säädöllä 1,5. Differentiaalisyöttö tarkoittaa saumurin eriaikaissyöttöä. Saumurissa on kaksi syöttäjää peräkkäin. Diffin säädöllä saadaan syöttäjät toimimaan, niin että toinen syöttää nopeampaa, toinen hitaampaa. Kun säätö on alle 1, niin etusyöttäjä toimii nopeammin, ja tikki tavallaan lyhenee. Kun diffi on yli 1 niin takasyöttäjä toimii nopeampaa ja tikki venyy.



Yläpuolella olevissa kuvissa on saumuroitu kireyden säädöillä 4-4-4-5, Diffin säädöllä ~0,8, piston pituus 2,5. Tikki näyttää kohtuullisen siistiltä, joustaa hyvin, eikä näy venytyksessä oikealle puolelle. 

Monesti tikin säätö on tasapainoittelua kauniin ja joustavan tikin välimaastossa. Minä ajattelen, että toiminnallisuus on tärkeämpää silloin, kun saumat tulee vaatteiden alle piiloon. Sauman kauneus ei paljon lohduta, kun langat katkeaa käytössä.

Saumurista löytyy vielä yksi tärkeä säätö, paininjalan puristus. Jukissa se on pyöritettävä nuppi koneen päällä (sieltä se löytyy yleensä muistakin koneista). Kun paininjalan puristus on tiukalla (alla vasen sauma) kangas alkaa aaltoilemaan. Jos paininjalan puristus on liian löysä, tuntuu, että kangas ei liiku eteenpäin. Oikealla puristuksen säädöllä tikki on tasainen, eikä se pakota kangasta mitenkään.


Loppukevennyksenä kuva mallikappaleista ja linkki hyvään saumurioppaaseen, olkaapa hyvä: https://holvi.com/shop/Saumuriklinikka/


Ompelun iloa!

Ps. Jätä merkkiä, kun kävit, kiitos! ;)

16 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä aloittelijalle

    VastaaPoista
  2. Hei

    Osaatko sanoa, missä voisi olla vika; ompelen paljon boxereita miehelleni ja pojilleni. Nyt olen huomannut monissa boxereissa reunimmaisen langan purkaantuneen, eli venytettäessä saumaa oikealtapuolelta se ikään kuin irvistää löysästi. Tämä harmittaa, koska olen myös myynyt housuja joulun alla ja ongelma on tullut esiin vasta käyttöjen myötä. (kestäneet 2-3käyttöä) olen yrittänyt säätää konettani mutta kun ulospäin ompelee ssa ei ola mitään vikaa.. Niin en osaa tietää milloin sauma sitten olisi kestävä?

    VastaaPoista
  3. Kiitos ihanasta ja avuliaasta postauksesta 😍😍

    VastaaPoista
  4. Suurkiitos, ongelmani ratkesi avullasi!

    VastaaPoista
  5. Kiitos hyvistä vinkeistä.Minun Juki MO-644D suomenkielisessä käyttöohjeessa ollut mainittu ollenkaan tuota Diffiä,englantilaisessa oli:(.Nyt on probleemana,ettei yläsiepparilanka (sin) liity tikkiin mukaan ollenkaan.Missäkö vika?Olen langoittanut 3 kertaa uudesti,öljynnyt jne.

    VastaaPoista
  6. Kiitos saumurin säätöohjeista!

    VastaaPoista
  7. Kiitos langoitusohjeesta ja säätövinkeistä 🤗

    VastaaPoista
  8. Alottelevalle saumurin käyttäjälle suuresti apua langoituksen säätöihin, nyt näyttää ja siistille sauma, eikä niin irvistä langat kankaan oikean puolen saumasta venyttäessä. Kiitos.

    VastaaPoista
  9. Ilta mennyt ärräpäitä puskien. Onneksi löysi sinun ohjeet. Näillä mennään. KIITOS 🥰

    VastaaPoista
  10. Kiitos...ohjeillasi tikki alkoi näyttää oikealta

    VastaaPoista

Ommellaan frilla

Pitkä blogihiljaisuus ei tarkoita, että ohjeet oli siinä. Se tarkoittaa muun elämän totaalikiirettä. Mutta sitten aiheeseen: Tänään omm...